U bent hier

5 Boekentips van Ordevos clienten

Na ruim 12 jaar coachen van volwassenen met AD(H)D en ASS heb ik al veel boekenplanken gezien. Regelmatig zie ik dan dezelfde boeken of hoor ik dezelfde titels van boeken langskomen die onze cliënten hebben geholpen bij het uitzoeken van hun AD(H)D of ASS. Omdat deze boeken zo goed bevielen, raad ik ze regelmatig ook weer aan aan anderen.

Over ADHD en ADD:

 1) “Handboek ADD. 200 vragen en antwoorden” van Karin Windt. De schrijfster heeft zich er als één van de eersten in Nederland op toegelegd uit te leggen waarin ADD anders is dan ADHD. Een fijn boek voor diegenen met ADD of geïnteresseerden en  het is ADD-vriendelijk vormgegeven. Je kunt er af en toe doorheen bladeren en gewoon de vragen opzoeken die je beantwoord wilt zien. Ondanks (of dankzij?) deze opzet, ken ik een aantal cliënten die het van kaft tot kaft hebben gelezen.

 2) “Hyper Sapiens” , Suzan Otten-Pablos en Sandra Kooij. Geschreven door Sandra Kooij, de meest gespecialiseerde Nederlandse psychiater op het gebied van ADHD bij volwassenen en Suzan Otten-Pablos, zelf vrouw met ADHD, coach/ maatschappelijk werker en columniste. Het boek is een fijn naslagwerk voor mensen die nog maar net weten wat ADHD is. Het beslaat o.a. medicatie, de problemen in de levensloop en geeft tips. Wil je wat meer de diepte in en ben je geïnteresseerd in resultaten van recente onderzoeken naar ADHD bij volwassenen, bijvoorbeeld, dan is Sandra Kooij’s “ADHD bij volwassenen” een aanrader.

En over ASS:

3) “Niet Ongevoelig” Henny Struik. Over vrouwen met autisme. Er staat een handige uitgebreide lijst achterin het boek waar je allerlei verschijnselen van autisme in aantreft. Daarin kun je mooi concreet zien wat je herkent als horend bij jouw ASS en wat niet.

4) “Leven met Autisme” Delfos & Gottmer
Wat ik persoonlijk goed vind aan dit boek is dat er een uitgebreide geschiedenis in staat van het denken over autisme door de jaren heen. Ook beschrijft het de huidige theorieën en staan er veel voorbeelden in die (al dan niet) herkenbaar zijn. Dit boek is het meest geschikt voor hogeropgeleiden.

5) Kolberg en Nadeau “Opgeruimd leven met ADHD”

Geschreven door een psychologe in samenwerking met een personal organizer. Boordevol handige tips en leuke tekst-elementen (casusbeschrijvingen, het soort maatje wat je bij deze specifieke taak kan helpen, notities ed.).
 De tips voor een opgeruimd leven sluiten goed aan bij hoe iemand met ADD of ADHD denkt en handelt. Toch zie ik meestal dat dit boek ongebruikt op de plank blijft staan.  Meer daarover in een volgende blog post.

@BonnieVooijs @Ordevos

Ordevos. Denkt Anders.