U bent hier

ASS en de TOM

De communicatie tussen mensen met een autisme spectrum stoornis (een ASS) en mensen zonder verloopt soms stroef. Eén van de theorieën die probeert te verklaren waarom is de TOM; de “Theory of Mind”. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Het betekent niet veel meer dan je kunnen verplaatsen in de gedachten van een ander, je een voorstelling kunnen maken van wat er in diens geest omgaat . Letterlijk: je kunt je een theorie vormen van de ander zijn “mind”. Iemand met een AS stoornis kan dit in mindere mate. Hoeveel minder, dat ligt aan de zwaarte van zijn/haar AS stoornis.

Stel je eens voor dat je je gewoon niet goed kunt verplaatsen in de gedachtegangen van een ander. Nooit gekund en er lijkt ook niet veel ontwikkeling in te zitten. Dit laatste is overigens de “P” in de oude term “PDD-nos”. “Pervasief” betekent "aanhoudend" en is dat dus ook in de volwassenheid. "DD" staat voor development disorder; ontwikkelingsstoornis.

Hoewel er nog veel meer in het leven is dan de ander om je vol passie in te verdiepen, is dit een handicap. Voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen. In deze tijd wordt er veel van je verwacht op het sociale, empathische (inlevings-) vlak en valt het meer en meer op als je daar niet goed in bent. Wil je weten hoe dit wordt getest (bij kinderen)? Zie deze link naar de test: Sally and Anne 

Overigens komt er veel kijken bij het al dan niet vaststellen van een autisme spectrum stoornis, het is een complex geheel van factoren dat samen deze stoornis maakt. Dit moet dus ook altijd door een deskundige worden vastgesteld. Wil je meer weten? Ordevos coacht en geeft trainingen en voorlichtingen op maat. (Eerder gepubliceerd in september 2015, Bonnie Vooijs)