U bent hier

"Geen probleem, de vorm volgt de inhoud"

..zegt mijn webdesigner Peter, als we bespreken wat ik allemaal wil dat de website straks kan. Ik verbaas me over de mogelijkheden. De eerste ontwerper waar ik ooit mee te maken kreeg, maakte me wijs dat de dingen die ik wilde, heel moeilijk waren. En zo vreselijk fancy wilde ik het helemaal niet. Maar het moest in templates, anders ging het niet. Dat is wel lang geleden en misschien was het ook wel moeilijk, toen. Of misschien kon die meneer gewoon niet zoveel. Ik zal het nooit weten, want het is mijn vak niet, websites bouwen.

Zo verbaas ik me ook over hoe mensen met AD(H)D en ASS* de vorm waarin deze wordt aangeboden, moeten volgen. Tenminste, in de reguliere zorg. Omdat daar de vorm waarin de hulp wordt gegoten, het aanbod bepaalt. Vijf gesprekken hier, drie groepsbijeenkomsten daar. Lange wachttijden. En als het de cliënt niet past, is er niets anders. Niet regulier. Mensen met een ASS, die in een groep behandeld worden, omdat de enige behandeling een groepsbehandeling is: samen verkennen wat je ASS voor jou inhoudt. Voor mensen met ASS kan zo'n groep extreem stressvol zijn, vooral als het ook nog eens een open groep is, met "vrije inloop", zoals ik laatst ergens hoorde.

Of een hoogopgeleide vrouw met ADD en een goede baan, die vastloopt in haar studie. Lukt de studie niet, dan krijgt ze geen promotie en kan ze niet blijven waar ze nu werkt. Verliest ze haar werk, dan is het ook met de studie gedaan. Er is nog één kans: 3 maanden studieverlenging, maar dan moet ze het nu wel laten zien. De meeste hulp, ook al zou die op haar ADD toegespitst zijn, past niet, want er is een wachtlijst, en daarna is het afwachten of het aanbod haar past. Maar door de wachtlijst komt deze hulp sowieso te laat. Studiehulp dekt de lading niet, want het probleem is groter dan de studie alleen. ADD manifesteert zich immers, net als ASS op alle aspecten van iemands leven. En als je dat niet integraal aanpakt, is het resultaat niet duurzaam.

Ik snap weinig van wat Peter doet. Maar ik snap genoeg om te zien dat ik wilde dat elke professional in zorg en welzijn kon doen wat hij doet. Interviewen, analyseren, schetsen, samen het aanbod ontwerpen voordat je begint. Alles wat mogelijk is en alles wat je als professional geleerd hebt, in het ontwerp verwerken tot aan de vraag van de klant tegemoet is gekomen. Niet gehinderd door regels van buitenaf. Vertalen naar Jip en Janneke als ik hem weer eens niet snap. De designer/ bouwer past zich aan mij aan, want het is mijn vraag. We maken een plan van aanpak met tijdspad en taken voor ons allebei. Allemaal nodig om vraag en aanbod aan te laten sluiten. En dan samenwerken. Totdat 'ie staat, de bugs eruit zijn en alles draait zoals het moet. De vorm volgt de inhoud, zoals wij doen.

Ordevos. Denkt anders.

*autisme spectrum stoornissen