U bent hier

Iemand met een depressie geef je toch ook geen moppenboek mee ?

"Waarom het 'n beetje gemeen is om trainingen in timemanagement, organiseren en persoonlijke effectiviteit aan te bieden bij AD(H)D en (een deel van de problemen bij) autisme"
 

Ordevos biedt geen (groeps-)trainingen in timemanagement, persoonlijke effectiviteit en organiseren voor mensen met AD(H)D. En je wilt niet weten hoe vaak we die vraag wel krijgen....

Waarom niet?

In de afgelopen 15 jaar ondervonden we namelijk keer op keer uit verhalen van cliƫnten en trainer/ coaches, dat dergelijke trainingen geen duurzame resultaten hadden geboden voor volwassenen met AD(H)D en/of ASS. Er waren zelfs 'n paar cliƫnten bij die zelf trainer waren geworden in de materie, maar het grootste probleem daarmee nog niet hadden opgelost. Ze konden de stof namelijk nog steeds niet op zichzelf en in hun eigen dagelijks leven toepassen.

Cursussen Timemanagement, Organiseren, Effectief werken en dergelijke slaan niet afdoende aan omdat de kern van de volwassen AD(H)D problemen (en een deel van de problemen bij) ASS dit niet toelaat. De problemen zitten 'm namelijk niet in 't "leren-over".

De problemen zitten 'm in de andere manier van informatie verwerken en daarmee in het uitvoeren van (zelf-)sturing, planning en organisatie in complexe situaties, daar waar verandering in 't echt, dus in het eigen leven en werk, op alle levensgebieden en in de samenhang daartussen, moet gebeuren.

Trainingen in timemanagement en dergelijke zijn gebaseerd op kennisoverdracht en training van algemene vaardigheden (wat in feite ook kennisoverdracht is). Ze houden geen rekening met eventuele beperkingen in het omzetten van deze kennis naar de praktijk.

"Volwassenen met AD(H)D weten wel wat ze moeten doen, maar ze doen niet wat ze weten"

Het duurzaam omzetten naar de praktijk van je eigen, specifieke, veranderlijke en ingewikkelde leven is waar de problemen zich bij AD(H)D en (deels bij) ASS voordoen. De specifieke vraag van iemand met AD(H)D/ ASS en het aanbod van timemanagement- persoonlijke effectiviteits- en organiseer-trainingen komen dus niet bij elkaar. Ergens iets over leren doe je met andere delen van je hersens dan het toepassen van dat geleerde in de praktijk.

Ordevos coaches en begeleiders vinden dat we het onze clienten niet aan moeten doen om ergens nog meer over te leren, als dat niet is waar het probleem 'm in zit.

Iemand met een depressie geef je toch ook geen moppenboek mee? Dat snapt iedereen. Maar leg maar eens uit waarom dit niet effectief (en zelfs een beetje gemeen) is.

Hoe wel?

Ordevos coaches werken alleen individueel (maar wel met client en omgeving), integraal (op alle levensgebieden en in hun onderlinge samenhang) en met onze, aan de andere manier van informatie verwerken aangepaste (timemanagement-, zelfmanagement en organizing-) tools en aanpak. Onze G.R.I.P. methode en onze tools zijn aangepast aan wat AD(H)D / ASS in de praktijk van de volwassenheid inhoudt. We beginnen met het uitzoeken waarin je AD(H)D/ ASS hem in de praktijk van jouw leven zit. Dit kan niet zonder actief met dit leven aan de slag te gaan, nieuwe manieren van aanpakken uit te testen en de bevindingen te bespreken. Erover praten heeft geen zin, evenmin als het leren over zelfsturing en organiseren.

Dit filmpje op ons Ordevos Pro Youtube kanaal (zet even de Nederlandse ondertiteling aan) geeft 'n goed beeld van onze visie op wat AD(H)D/ ASS in de volwassenheid inhoudt.

Wil je nou meer weten over hoe onze visie vanuit de praktijk van het werk tot stand kwam en over wat er wel werkt bij volwassenen met AD(H)D en/of ASS, dan is er ons boek "G.R.I.P als je anders denkt".

Vond je dit een interessant artikel? Help je dan mee het te verspreiden door het te delen op social media? Volwassenen met AD(H)D/ASS hebben recht op goede hulp en hebben vaak al (te) veel faalervaringen opgelopen, helaas ook (onbewust en onbedoeld) in onderwijs en hulpverlening.

Ben je coach/ begeleider of werk je in het onderwijs en zou je willen dat je meer te bieden had aan (jong-)volwassenen met AD(H)D / ASS? Volg dan onze 5 daagse opleiding in het werken met de G.R.I.P. methode