"Bonnie Vooijs beschrijft in "G.R.I.P. als je anders denkt" een coachingsmethode die ze de afgelopen vijftien jaar ontwikkelde. Bonnie is oorspronkelijk afkomstig uit de hulpverlening en welzijnssector, en toen ze daar te maken kreeg met enkele AD(H)D PDD-NOS gevallen, bleek haar dat de methodes waarmee in haar vakgebied gewerkt werden hier totaal niet op aansloten. Ze is toen technieken, tips en trucs gaan toepassen om middels trial-and-error te weten te komen wat werkt en wat niet werkt bij mensen met dit soort aandoeningen. Zoals ze zelf zegt: “Het was alsof een camera over mijn schouder meekeek en registreerde wat ik deed.”
De goed werkende tips en methodes die daaruit naar boven kwamen verzamelde ze en vormde ze langzamerhand tot het vlaggenschip van Ordevos Coaching: de G.R.I.P. coachings-methode, die in hoofdlijnen beschreven staat in de tweede helft van haar boek, en die ook wordt gebruikt bij haar jaarlijkse training tot Ordevos-coach.
De eerste helft bestaat uit beschrijvingen en uitleg van de diverse aandoeningen binnen AD(H)D en ASS, na een korte schets van wat er tekort schiet bij de huidige behandel- en coachingsmethodes voor mensen met deze beperkingen. Als ‘intermezzo’ een interessant interview met de friese psychiater drs. Miguel Santana (niet de gelijknamige bokser!).
Bonnie geeft als doelgroep voor G.R.I.P. als je anders denkt coaches en hulpverleners die al werkzaam zijn, wellicht zelfs al in het ‘autisme’-gebied. Het idee is dat de methode als het ware wordt ‘geprojecteerd’ over de ervaring en werkzaamheid van de cursist. Voor deze doelgroep zal het eerste blok ‘Waar werk je mee’ vooral kennis ophalen en ‘o ja’ ervaring geven. Maar ook ervaringsdeskundigen zoals ikzelf en leken hebben wat aan het boek. Het is prettig dat termen als diagnose en executieve functie nog eens goed uitgelegd worden.
Wie je dat niet meer hoeft uit te leggen is Miguel Santana, specialist in diagnostiek en behandeling van volwassenen met AD(H)D en ASS. Middels een interview met hem legt Bonnie een bruggetje van het eerste deel van het boek (wat is de situatie nu, en wat is er mis mee?) naar het tweede deel (wat is via een goede diagnose een goed werkende coachingsmethode, al dan niet met behandeling?).
De rest van het boek bestaat uit Bonnie’s visie op AD(H)D/ ASS, de mensen die deze 'aandoeningen' hebben, de gevolgen daarvan voor hen (o.a. gevolgschade), en goede manieren om hier mee om te gaan en hen te helpen gemakkelijker en comfortabeler te leven. Ze beschrijft nauwkeurig wat de kenmerken en doelstellingen van een G.R.I.P.-coach zijn, waarbij dan steeds de ‘G’ voor ‘Grondig je problemen aanpakken’, ‘R’ voor ‘Realistische kijk op de situatie’, ‘I’ voor ‘Invloed op alle ins en outs van je leven’, en ‘P’ voor ‘Perspectief op een leven met grip’ staat. Dit zijn de vier fases in het coachings-traject die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de cliënt zo zelfstandig mogelijk zijn of haar leven comfortabel kan inrichten en goed kan reageren op ‘de boze buitenwereld’. En zelfs bij eventuele terugval de handvatten heeft om zelf(-standig) weer op te krabbelen. Dit alles wordt na iedere letter/ fase nog eens geïllustreerd door twee casussen uit de praktijk: Ella met ASS die probeert haar draai te vinden op haar werk, en Nelson met ADD die zijn leven structuur wil geven. Overigens vind je door het hele boek heen korte voorbeelden of beschrijvingen uit de praktijk, soms super-grappig, soms heel schrijnend. Ook levert ze een zevental te downloaden tools: stukken gereedschap die kunnen helpen bij het coachen.
De G.R.I.P. methode gaat uit van de AD(H)D/ ASS-cliënt en zijn behoeften, niet zijn eventuele tekortkomingen. Het sluit daarbij aan op de leefwereld van de cliënt en misschien niet meteen op die van de zorgverzekeraar of die van Hugo de Jonge (minister van VWS red.). Zonder iets af te willen doen aan Bonnie’s prestatie, lijken veel aspecten hieraan mij volkomen logisch. Het is verbijsterend om dan te lezen dat deze inzichten nieuw zijn en nog helemaal bevochten moeten worden; dat de professionele hulpverleners pas zo’n vijftien jaar aan deze materie aan het snuffelen zijn, terwijl ze wel veel cliënten met AD(H)D/ ASS en allerlei bijkomende gevolgschade (verslavingen, diabetes, slaapproblemen, werk- en schoolproblematiek enz.) proberen te helpen en behandelen.
Bonnie schrijft heel ontspannen, wat maakt dat je haar boek makkelijk leest. Ze legt de situaties, gevolgen, oorzaken goed uit en maakt ook goed duidelijk waarom een bepaalde aanpak nodig is bij de beschreven gevallen. Ze schrijft met een enorm respect naar haar cliënten toe en onderstreept keer op keer dat coaching, zeker van volwassenen met AD(H)D en ASS, een dienstbaar beroep is.
G.R.I.P. als je anders denkt is heel mooi tweekleurig uitgegeven en in duidelijke blokken verdeeld. Vaak maken schematische tekeningen en tabellen de tekst duidelijker. Ook heel prettig vind ik dat er geen ‘notes’ achterin staan waar je tijdens het lezen steeds naar moet zoeken. Het lijkt me een kwestie van tijd dat het vertaald wordt en internationaal hoge ogen gaat gooien. Een aanwinst voor het metier!"
Bonnie Vooijs' "G.R.I.P. als je anders denkt" is te koop in alle boekhandels en via de webshop van Ordevos Pro